Recentele turbulențe de pe piețele internaționale de tranzacții financiare au fost o ”reacție exagerată”, nu efecte ale condițiilor economice fundamentale, apreciază Olli Rehn, guvernatorul Băncii centrale a Finlandei și membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).
”Percepția mea este că a fost o reacție exagerată a forțelor de pe piețele financiare, în condiții de incertitudine și fluctuații ale lichidităților în perioada vacanțelor. Nu sunt prea multe efecte ale problemelor fundamentale ale economiei”, a afirmat Olli Rehn, citat de grupul media Bloomberg.
Într-un comunicat difuzat miercuri de Banca centrală a Finlandei, guvernatorul Olli Rehn a estimat că economia SUA rămâne ”relativ puternică”, în pofida datelor sub așteptări despre locurile de muncă.
Băncile centrale nu tind să reacționeze la modificări punctuale de pe piețele financiare, a subliniat Olli Rehn, subliniind că Banca Centrală Europeană continuă să fie ”vigilentă” asupra evoluțiilor economice, monitorizând indicatorii privind fluctuațiile prețurilor, stabilitatea financiară, creșterea economică și angajările.
Bursele internaționale au avut scăderi semnificative luni, pe fondul preocupărilor privind starea economiei Statelor Unite și riscurilor unui război între Israel și Iran.
În prezent, Japonia este în centrul preocupărilor internaționale ale investitorilor, în contextul problemelor asociate inflației și valorii yenului. Bursa Nikkei a suferit cea mai mare scădere din ultimii 37 de ani.
Pe fondul preocupărilor, oficiali din cadrul Rezervei Federale (Fed), instituția bancară centrală din SUA, au dat asigurări, marți, că nu există risc de recesiune.
Austan Goolsbee, președintele filialei Fed din Chicago, a dat asigurări că instituția va acționa pentru ”remedierea” oricărei deteriorări a economiei SUA, subliniind că în acest moment nu există recesiune.
”Sarcina Fed este foarte directă, trebuie maximizat gradul ocupațional, trebuie stabilizate prețurile și trebuie menținută stabilitatea financiară. Vom acționa în acest sens. Dacă există vreo deteriorare, o vom remedia”, a afirmat Austan Goolsbee.
La rândul său, Mary Daly, președintele filialei Fed din San Francisco, a dat asigurări că ”vor fi luate toate măsurile” pentru atingerea obiectivului stabilizării prețurilor și asigurării unui grad ocupațional maxim.
Foto: Profimedia
Citește și: